Der er i alt ni væddeløbsbaner fordelt rundt omkring i Danmark. Størstedelen af banerne er rene travbaner, mens den eneste bane, der kun dedikerer sig til galop ligger i Klampenborg. Der findes også baner, der kombinerer galop og trav. Du kan læse om fem af banerne i denne artikel.

Charlottenlund Travbane, som i populære folkemunde også blot bliver kaldt “Lunden” er den ældste travbane i såvel Danmark som i hele norden. Det Danske Travselskab (DTS) startede projektet tilbage i 1891, og siden 1896 er Dansk Trav Derby blevet afholdt på Lunden. Ud over at blive brugt til trav, så er der også flere kendte film, som inkluderer travbanen på det store lærred. Du kan fx. se Charlottenlund Travbane i en spillefilm, hvis du finder Olsenbandens store kup fra 1972 frem fra gemmerne.

En af de danskere, som har kørt flest travløb i Danmark er Birger Jørgensen, og han har sin stald ved Jydsk Væddeløbsbane, som ligger i det sydlige Aarhus. Banen blev åbnet tilbage i juni 1924, og den bliver brugt til travløb hele året rundt, mens der er galopsæson fra april til oktober.

Navnet på banen i Aalborg, som er Racing Arena Aalborg, kan få flere folk at tro at der er tale om en nyere bane, men så ny er den faktisk ikke. Siden 1930’erne var der håb og ideer om at starte en væddeløbsbane på Aalborg-egnen, men anden verdenskrig var blandt andet med til at sætte en stopper for projektet i første omgang.

Aalborgenserne måtte vente indtil 1952, hvor banen så sit første lys efter at en række lokale borgere var gået sammen for at stable banen på benene. To år senere kunne disse borgere åbne dørene op for banen for første gang. Banen var en succes fra starten, hvor mere end 10.000 personer overværede hundrede heste, som travede på banen for første gang. Navnet på banen stammer tilbage til 2013, hvor den først skiftede navn til NKI Racing Arena Aalborg og i dag hedder den blot Racing Arena Aalborg. Det kan godt være at der ikke kommer 10.000 personer til Racing Arena Aalborg, når der er løb den dag i dag. Men alligevel er det muligt at besøge banen til en eller flere af årets 30 løbsdage.

En bane, der formåede at åbne i 1930’erne på trods af anden verdenskrig var Fyens Væddeløbsbane, som åbnede i 1935. Her er der omkring 25 løb om året, og det er alt fra hestevæddeløb til konkurrencer i trav eller galop samt montétravløb og ponytravløb. Banen har altid været et knudepunkt for sociale aktiviteter på Fyn, og derfor er løbene stadigvæk velbesøgt den dag i dag.

En af de nyere danske travbaner ligger på Bornholm, som åbnede i 1960. Banen ligger midt i Danmarks tredjestørste skov og det skabte kaos i Almindingen, da mere end 10.000 bornholmere valfartede til åbningsdagen den søndag i juni i 1960. Faktisk indbragte de første seks løbsdage en omsætning på mere end 235.000 kr., hvilket var mange penge den gang.